Районна газета

ХАРЧУВАННЯ В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - НА ОСОБЛИВОМУ КОНТРОЛІ РАЙОННОГО КЕРІВНИЦТВА

Стан організації гарячого харчування та заготівлю овочів у загальноосвітніх навчальних закладах району розглядався 16 вересня 2013 року на апаратній нараді, яку провів голова Білопільської районної державної адміністрації Юрій ГЕДЕРИМ

«Правильна організація харчування, раціональний режим та збалансованість раціону – основні умови для повноцінного росту і розвитку дітей, збереження та зміцнення їх здоров’я», - зазначив очільник району.

За словами начальника управління освіти, молоді та спорту Білопільської районної державної адміністрації Івана ОКСЕНЕНКА, у 2013-2014 навчальному році харчування учнів здійснюється на базі 31 загальноосвітнього навчального закладу та 2 інтернатних закладів (Білопільська загальноосвітня школа - інтернат І-ІІІ ступенів, Улянівська спеціальна загальноосвітня школа І-ІІ ступенів). Управлінням  освіти, молоді та спорту райдержадміністрації укладені угоди на закупівлю продуктів харчування за результатами проведених конкурсних торгів та без застосування державних закупівель. У 2013-2014 навчальному році харчується 1396 (100%) учнів 1-4 класів, учнів 5-9 класів - 1104 ( 63,6% на 9% більше у порівнянні з минулим роком), учнів 10-11 класів - 294 ( 56,5% на 2,5% більше у порівнянні з минулим роком). Усього гарячим харчуванням охоплено 2814 дітей, що складає 77,1%, від загальної кількості учнів ЗНЗ, що на 7,1 % більше ніж у минулому році. Окрім гарячого харчування, в окремих школах учні отримують чай, соки та хлібобулочні вироби. Усього різними видами харчування охоплено 100% учнів. Середня вартість харчування учнів 1-4 класів  (без урахування Білопільської школи –інтернату) становить 6,50 грн., учнів 5-11 класів - 5,78 грн., середня батьківська доплата для учнів 5-11 класів – 4,78 грн.

У 2013 році з районного бюджету виділяється в день: 5,50 грн. на одного учня 1-4 класів, 12,0 грн. в день на одну дитину-сироту та дитину, позбавлену батьківського піклування, 2,75 грн. на кожну дитину із малозабезпеченої сім’ї. З 01 жовтня 2013 року, у зв’язку з підвищенням цін на молочну продукцію, планується збільшити видатки на харчування в день 1 учня 1-4 класу до 6,00 грн. Вартість харчування вихованців Білопільської ЗОШ-інтернату І-ІІІ ступенів ім. А.С. Макаренка в день на одного учня становить 33,0 грн., Улянівської спеціальної школи-інтернату – 35,0 грн.

З метою соціальної підтримки дітей пільгових категорій звільнено від плати за харчування на 100% 79 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у сім’ях опікунів, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, на 50 % - 37 дітей із малозабезпечених сімей.

За словами Івана Оксененка, закладами освіти району проведена робота по заготівлі плодоовочевої продукції в обсязі відповідно до нормативно визначеної потреби. У загальноосвітніх навчальних закладах забезпечення овочевою продукцією здійснюється з власних земельних ділянок та за рахунок батьківської допомоги, у двох інтернатних закладах близько 30% овочів вирощується на власній землі, решта - закуповується. Станом на 15 вересня 2013 року у загальноосвітніх школах заготовлено, відповідно до потреби, овочевої продукції на 56 %. З метою ефективного використання, уникнення псування та у зв’язку з тим, що у окремих закладах відсутні належні умови для зберігання овочевої продукції, заготівля овочів у загальноосвітніх закладах району триває протягом року. У цілому ситуація з забезпечення закладів освіти овочевою продукцією контрольована.           

У 2013 році на ремонт та оновлення технологічного обладнання їдалень залучено 88,371 тис. грн.  з них 6,981 тис. грн. – спонсорські кошти, 5,2 - кошти районного бюджету. На виконання обласної Комплексної програми «Освіта Сумщини» для забезпечення технологічним обладнанням харчоблоків шкіл нашого району було виділено 76,190 тис. грн. Навчальними закладами району забезпечено виконання санітарно-гігієнічних вимог щодо організації харчування учнів, ведення документації.

«Потрібно створювати всі необхідні умови для забезпечення повноцінного харчування дітей, контролювати виконання норм харчування, забезпечення повноцінного, збалансованого харчування, дотримання санітарно-гігієнічних умов зберігання продуктів харчування», - наголосив на завершення очільник району.